Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов даде старт на програма за

...
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов даде старт на програма за
Коментари Харесай

Ангелов: Взехме категорично решение - у нас ваксината на "АстраЗенека" ще се прилага и на възрастни пациенти

Министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов  даде старт на стратегия за развиване на незабавната здравна помощ, които се реализират по Оперативната стратегия " Региони в напредък ".

Началото беше обещано в град Бяла, Русенско. Там планът планува за филиала да бъде издигната напълно нова постройка. Ще бъдат изцяло актуализирани и осъвременени 237 обекта от системата на незабавната здравна помощ, включително 27-те центъра за незабавна здравна помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те незабавни отделения в държавните лечебни заведения.

Общият бюджет на плана е близо 164 милиона лв.. Почти 400 000 лв. от тях са национално съфинансиране, останалите средства са обезпечени от Европейския фонд за районно развиване.

Здравният министър сподели пред публицисти, че има известно повишаване на числата на заболяемостта и ще се изчака до четвъртък, когато ще има данни за двуседмичния интервал.

" Ако числата на 14-дневна база са под 200 на 100 000 души няма да взимаме никакви ограничения, защото тези меки сега дават резултат ", изясни той.

" Професията здравна сестра е предпочитана компетентност, получава се в допълнение финансиране, всеки студент ще получава двойна стипендия ", сподели той.

" Вчера на Ваксинационния щаб бе взето ясно и изрично решение, че България ще ползва ваксина та на " АстраЗенека " и на възрастни пациенти над 55 години и над 65 години, защото това са рекомендациите на европейските специалисти от Европейката организация по медикаментите. Всичко останало е плод на друг вид решения, което не почива на медицински обстоятелства и резултати ", добави министърът.

По думите му, в 4-тата фаза на имунизирането ще бъдат обхванати хората с хронични болести, както и тези над 65 г. Имунизацията ще се реализира в кабинетите на персоналните лекари или с мобилни екипи.

Ще бъде извършена среща с ЦИК, за да се посочи каква е броя на искащите участници в изборни комисии да се имунизират.

" Не обмисляме опция за влизане с антигенен тест или тестване на границите, това не дава сигурността, от която имат потребност границите и институциите. За скрининг се употребява, само че не и за диагностициране ", заяви министър Ангелов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР